Hayatında kimse bu kadar mükemmel baharatları bir arada koklamış olamaz. Açılış inanılmaz çarpıcı. Muhteşem bir tatlılık var. Bunu neyle sağlamışlar anlamaya çalışıyorum. Bilindik kalitesiz vanilya tatlılığı değil bu!.. Klasik Serge Lutens keskinliğinde. Oldukça karmaşık baharatlarla süslü. Sanırım açılışta bal notası eklenerek tatlılık sağlanmış. Çocukların yedikten sonra koçanını yere attığı, sıcaktan parçalanmaya teşne,

elinize aldığınızda çok kolay dökülüp toz olan mısır koçanı gibi bir koku. Tatlı eklenmiş gaz yağı gibi kokuyor. Kakule, karabiber, nane, karanfil, zencefil, fesleğen, tarçın, bal… Altıncı dakikada kurumaya başladı. Yaş ve ıslak tatlılık kayboluyor! Onuncu dakikada yanık soba isini andıran tütsü, dumansılık kendini yukarı aldı.

Orta notalara gelindiğinde kimyon tahakkümünde ilerliyor. Ne olursa olsun parfüm bir şekilde akıyor. O kadar ilginç bir koku ki; bunu sizde duyanlar mutlaka şaşıracak ve parfümünüzün ismini soracaktır. İçindekiler‘i okuduğum üzere kakule ve menengiç içeren, Mardin’den getirttiğimiz özel karışımlı Türk kahvesini yudumluyorum. İlginç baharatlarla harmanlı bu karışım, klibinde de görüldüğü gibi Serge Lutens – Arabie’yi temsil ediyor. Kakule alttan bastırıyor, kimyon çok keskin ve üstlerde!.. Yoğun baharatlı, tütsülü ve odunsu bir koku bu. Hafif tatlılığı amberle verdiler sanıyorum. Zaten Serge Lutens hayvansal tatlı nota kullanımında genelde amberi tercih ediyor.

Sonlara gelindiğinde koku yumuşayarak bir çok kullanıcı için daha kabul edilebilir bir hal aldı. Yalnız bana göre ortaları en iyi yanlarıydı. Ortalarında baharatlar fazlaydı ama tatlılık da onunla birlikteydi. Şu anda ikisi de zayıflamış durumda. Ortalarındaki o yoğun hal; piyasa işi parfümlere alışmış burunlara yorucu gelecektir. Çınar ağacı, odunsu tütsü, duman… Bu tür kokular hakim son notaya ve bir de bir türlü bitmeyen amber. Koku oldukça kaliteli ve hiç sıradan değil.

Bu tür bir kokuyu parfümörlerin kolay kolay ortaya çıkarabileceğini sanmıyorum. Orta ve son notalarda içeriğini her ne kadar dışarıdan okumuş olsam da yanık karanfil kokusu alınabiliyor. Günlerdir kendime itiraf edemediğimi bugün buraya itiraf edeyim: Bu mükemmel kokuyu iyi yorumlayamamaktan korktuğum için defalarca denedim. Koku alma düzeyim günlerdir aşağılardaydı o da doğru; ama site ismi zaten anosmi! Serge Lutens – Ambre Sultan ile kaliteleri hemen hemen aynı. Yalnız Ambre Sultan’da şöyle bir durum var: O amber temalı bir parfüm; otuzuncu dakika ile ikinci saat aralığı dışında neredeyse hiç değişmeden amber tahakkümünde gidiyor. Otuzuncu dakika ile ikinci saat aralığında; kakule, fesleğen ve nane benzeri kuru baharatlar açığa çıkıyor. Yani koklayan amberi seviyorsa parfümü sevecektir; sevmiyorsa nefret edebilir. Çünkü durmaksızın değişmeyen bir amber kokusu parfümde gizli. Serge Lutens – Arabie’de ise koku bir çok baharatı içinde barındırıyor. Kullanıcı birini sevmiyorsa Arabie başka bir baharattan vurabilir. Koku bazen Chai Tea Latte’yi andırıyor, bazen tarçınlı aşureyi. Odunsuluk oldukça az. Özellikle iğneli çam, kozalak kokusu ve çiğ karabiber biraz fazla olsaydı parfümü Serge Lutens – Fille en Aiguilles’e çok benzetebilirdim. Aynı yüksek kalitede baharatlar her iki parfümde de kullanılmıştı. Yalnız bu eser mümkünse soğuk havalarda kullanılmalı. İki-üç kereden fazla sıkıldığında rahatsız edebilir. Gene de bende çok yoğun parfümlerde hissedilen baş ağrısını yaşatmadı.
Pozitif:
1) Hayatınızda koklamadığınız baharatların bir aradaki eşsiz uyumunu deneyimleme fırsatı.
2) Bu harika oryantal kokuyu tadarken kendinizi doğuya özgü yöresel biri gibi hissedebilirsiniz. (Özellikle benim gibi o gün üstünüzde kilim desenli spor tişört, ayağınızda bordo çarıklar varsa.)

Negatif:
1) Yoğun baharat kullanımlı içeriğine her burun alışamayabilir.Notalar:  
Üst: Balsamik reçineler, Benzoin, Hurma, Kuru incir, Karanfil, Şekerler.
Kalp: Mandalina kabuğu rendesi, Kimyon, Labdanum reçinesi, Hindistan cevizi.
Baz: Mür reçinesi, Sandal ağacı, Tütün, Tonka fasulyesi, Sedir ağacı, Laden bitkisi. 
Tip: Meyveli, Gurme, Oryantal, Baharatlı, Tatlı, Odunsu.
Cinsi: Unisex
Üretim: Yeni Formül
Çıkış Yılı: 2000
Koku rengi: Bal
Referans: Ballı Baharat
Konsantrasyon: Eau de Parfum
Parfümör: Christopher Sheldrake

Doktrin: “Zeki Çalışkanlar: Yükü taşıyan esas insanlardır. Doğuştan gelen özellikleri itibariyle denetim ve gözetim bile istemezler. Kurumun hamallarıdır.

Zeki Tembeller: Zeka gücü ile yükselmenin yolunu bulurlar. Keyiflerine düşkün ve fiziksel çabaları düşüktür. Bu tiplere genellikle üst yönetimlerde rastlanır.

Aptallar: Çok zararlı oldukları söylenemez. Adım adım iş yaptıklarından, her şeyi sormaya kalkmalarından, ne denirse sadece onu yapacaklarından büyük sıkıntı yaşatmazlar. Bunlardan her kurumda bol miktarda mevcuttur.

Çalışkan Aptallar: En tehlikeli tiplerdir. Neyi ne zaman yapacaklarını kestirmek mümkün değildir. Çalışkan aynı zamanda aptal olanı durdurmanın, önünü kesmenin bir yolunu kimse bulamaz. Derhal kurumdan uzaklaştırılmaları en kestirme çaredir.” – Osman Pamukoğlu