Acı limon kabuğuyla kolonya benzeri açılış. Paçuli alttan sert geliyor. Kokunun “iso e super”le desteklendiğini anlıyorum. Mürekkep kokulu mavi gül. Acı menekşe çiçeği. Hafif gri miskle açılış tamamlandı. Parfüm hiç beklediğim gibi açılmadı yahu. Amber bunun neresinde.

Orta notalara gelindiğinde burnunuza yakınken koku aseton, uzaktan hindistan cevizli el kremi gibi geliyor. Hayal kırıklığına uğradım. İsmine aldanıp amber parfümü bekleyenler yanılırlar. Mısır püskülü. Adaçayı. Kuru saman. Özellikle açılışı harika bir güllü lokum kokusu olan By Kilian – Musk Oud’un da ortaları kuru otlarla kaplıydı. Ama onun çarpıcı açılışını N.Y. Amber’den asla beklemeyin. Ayrıca Musk Oud en kuru haliyle bile Amber’den ıslak bir koku.

Sonlara gelindiğinde koku basitleşiyor. En güzel anı gene kalp notasıydı. Sonlarda amber etkisi az-çok hissediliyor. Nota zamanları o kadar kaçık ki; üst notalarda yazılı olan hindistan cevizi ortalarda, orta notalarda yazılı olan biber sonlarda karşımıza çıkıyor. Bunun dışında ortalarda “yasemin” yazacaktım, yazmadım; yasemin varmış gerçekten de. Yani parfüm yazılı olan notaları hissettiriyor. Tek sorunu isminde “amber” olduğu halde ironik bir şekilde amberi pek barındırmıyor. Bu tıpkı Maison Francis Kurkdjian – Lumiere Noire Pour Homme’un ismindeki “siyah”ı yansıtmaması gibi…

Pozitif:
1) Orta notalardaki yumuşaklığını sevmeyecek kişi sayısı azdır.

Negatif:
1) Koku ismiyle paralel gitmiyor.
2) Bond No. 9 New York’un “Amber” dediği meğerse Pennsylvania’lı Rose‘un adıymış.
Notalar:
Üst: Bergamot, Safran, Küçük Hindistan Cevizi. (ck: paçuli, mürekkep, mavi gül, menekşe)
Kalp: Beyaz biber, Gül, Yasemin, Osmanthus(ck: hindistan cevizi, adaçayı, saman)
Baz: Öd ağacı, Amber, Sandal. (ck: amber)
Tip: Oryantal, Baharatlı, Tatlı, Odunsu.
Cinsi: Unisex
Üretim: Yeni Formül
Çıkış Yılı: 2011
Koku rengi: Buğday
Referans: Kuru Saman
Konsantrasyon: Eau de Parfum
Parfümör: Bond No. 9

Doktrin: “Ne istersen yapabilirim gibi geliyor bana, çünkü istediğim hiçbir şey yok artık…” – George Bernard Shaw