Çok soğuk bir başlangıç. Sert ve karmaşık. 250 mikrolitre (1/2 ml’nin yarısı) döktüğüm halde fark edilirlik ve kalıcılık oldukça yüksekti. Yanımdakiler kokuyu rahatlıkla alabildi. Kablo yanığı tadında bir baskın koku seyrediyor. Paçuli alttan alttan bastırma savaşında. Extrait de Parfum olduğu için edp’lerden bile daha kalıcı ve yoğun.

Orta notalara gelindiğinde hayatımdaki hiçbir parfüme benzemediğini anlamakta geç kalıyorum. Karanlık ve kasvetli bir yapıda. Bu kadar esrarengiz bir parfüm yaratmak zor. Sanayi tipi makine yağı, belki kauçuklu gres, demir tozlu metal gresleri gibi. Gurme koku ya da iştah kabartan yanı yok. Odunsu, ama böyle bir odunsu da yok! Biraz esrar kokusu, biraz da puro. Zehirli baldıran otu gibi sert ve acımsı. Tehlikeli!
Öd ağacı sanırım şu an aldığım en belirgin odunsu. Nasomatto – Black Afgano kalıcı bir parfüm. Fark edilirliği de oldukça yüksek. Çikolata ve kakao çok az kullanılmış. Tatlılık hissi parfümde az. Bir çok evresinde kokusuyla uyuşturucuya gönderme yapılıyor. Ahşap ve tütsü bir yukarı, bir aşağı yer değiştiriyor. Bunu nasıl yapıyor bilmiyorum ama parfüm kullanıcısına karanlık ve derinlik hissini veriyor. Ertesi gün bile hafif kuru, tozlu tarçınımsı, soğuk tadıyla kolumda kendini gösterdi.

Sonlarında yanık bir mocha kahve kokusu ortaya çıktı, buna belki biraz da koyu kakaolu saf çikolata eklendi.
Pozitif:
1) Esrar, çikolata, kahve, öd ağacı, tütün… Son dördünü çoğu parfümde bulabilirsiniz. Evet! Fakat ilk numaradaki esrar, sondördün‘de ayın gölgedeki yüzü kadar karanlık.

Negatif:
1) Ne kadar denenmemiş kompozisyonuyla çığır açsa da parfüm pahalı. Yüksek fiyat politikası yalnızca benzersiz Black Afgano’da geçerli olsa çok eleştirmezdim. Mamafih bütün Nasomattolar aynı derecede pahalı ve bu denli güzel değiller.
Notalar:
Üst: Esrar, Otsu notalar.
Kalp: Reçineler, Odunsu notalar, Kahve, Tütün.
Baz: Öd ağacı, Tütsü.
Tip: Oryantal, Dumansı, Baharatlı, Odunsu.
Cinsi: Unisex
Üretim: Yeni Formül
Çıkış Yılı: 2009

Koku rengi: Zifiri Karanlık

Referans: Kakaolu Esrar
Konsantrasyon: Perfume Extrait
Parfümör: Alessandro Gualtieri
Doktrin: “Bazen insan öyle bir özlenir ki, özlenen bilse yokluğundan utanır. ” – Aziz Nesin